5 boeken over burn-out (en 1 extra)


Ik vind die lijstjes met “de 10 beste boeken over…” nooit erg geloofwaardig. 

Het lijkt tegemoet te moeten komen aan een drang naar controle: er zeker van willen zijn dat je alle relevante info gevonden hebt, er zeker van willen zijn dat er niet een nog beter boek op je ligt te wachten. Als je de beste boeken gelezen hebt, mag je het afsluiten. Geen onzekerheden of onduidelijkheden meer.

Maar zo werkt het natuurlijk niet. Kennis is relatief. Wetenschap is voortdurend in evolutie. Hoogstens kan je hopen een boek voor te stellen dat enkele jaren meegaat. Maar zeer zeker zal het niet het “beste boek” voor iedereen zijn.  De ene kiest voor gedegen wetenschappelijke leerboeken. De ander wil vooral snel praktisch aan de slag. Boeken aanbevelen is maatwerk, net zoals coaching, net zoals therapie.

 

Desalniettemin toch een poging om enkele goede boeken voor te stellen. Gewoon goed.

De boeken hieronder worden vaak aangeraden door mijzelf en collega's, aan wie meer wil weten over dit thema. Ik vertrouw erop dat er hieronder voor elk wat wils te vinden is. 

  1. Eerste hulp bij stress & burn-out.

Elke Van Hoof.

Het boek helpt om de signalen van negatieve stress te herkennen en de effecten ervan tot een minimum te herleiden. 

Voor wie een burn-out heeft, biedt het meer inzicht in wat je is overkomen. Er wordt een stap-voor-stap herstelgerichte aanpak uiteengezet. Professor Van Hoof vat op een toegankelijke manier samen wat we vandaag weten over stress. Aan de hand van zelftests, oefeningen en concrete tips word je aangemoedigd om zelf aan de slag te gaan. 

2. Mentaal Kapitaal.

Elke Geraerts

Drs Elke Geraerts is neuropsychologe. Vanuit die hoek licht ze, op een verstaanbare manier, de werking van ons brein toe. Ze verklaart waar overbelasting vandaan komt en reikt handvatten aan om veerkracht op te bouwen: zelfcontrole, bewust omgaan met ons bewustzijn en onderbewustzijn, focus en optimisme. Elk handvat wordt in een hoofdstuk toegelicht aan de hand van anekdotes en wetenschappelijke onderzoeksresultaten. Het is geen zelfhulpboek strictu sensu. 

Het boek zou gebaat geweest zijn met een wat helderder structuur, maar is een fijne introductie in deze materie.


3. Blijven ademen.

Katrien Geeraerts

Katrien Geeraerts is licentiate in de bio-medische wetenschappen en medisch laboratoriumtechnologe. Na een burn-out volgde ze een opleiding tot hartcoherentietrainer. In het eerste deel van het boek leer je meer over de effecten van stress op lichaam en geest. Er wordt uiteengezet welke gevolgen langdurige stress kan veroorzaken. 

Vervolgens wordt toegelicht wat hartcoherentie is, en welke rol hartcoherentie speelt bij de ademhaling, het hart en hormonen. Daarna gaat Geeraerts in op de toepassingen van hartcoherentie. Er wordt uitleg gegeven over technieken die gebruikt kunnen worden en hoe die je perceptie op stressvolle gebeurtenissen kunnen veranderen. Een heel gebruiksvriendelijk boek.

4. De lessen van burn-out.

Annegreet Van bergen

Annegreet van Bergen is econoom en journalist. Ze schreef voor de Volkskrant en Elsevier. Als journaliste bij Elsevier had ze al vaak over burn-out geschreven. Dan moet ze vaststellen dat ook zijzelf te ver, te lang doorgegaan is. 

In 'De lessen van burn-out' beschrijft ze wat ze allemaal meemaakte: de oorzaken en gevolgen, het ziek zijn, het gevoel niet meer te kunnen voldoen aan allerlei verwachtingen en vooral het proces van weer overeind komen en genezing. 


5. Het burnout dagboek.

Maaike Hartjes

Een erg puur en eerlijk verhaal over de persoonlijke ervaring van een burn-out. Maaike Hartjes is illustratrice en cartoonist. In 2014 maakt ze een burn-out door. Ze illustreert elke dag van haar ziekte- en herstelproces. Dit boek is daar de neerslag van. Het bevat heel veel tekeningen, illustraties, collages,... en relatief weinig tekst. Het maakt op die manier burn-out heel invoelbaar. Het boek is prachtig geïllustreerd, geknipt, geplakt, en gescheurd, in een open en eerlijk verhaal en formaat.


Extra: De herontdekking van het lichaam, over de burnout.

Bregje Hofstede

Bregje Hofstede is journaliste, columniste en schrijfster. Daaraan danken we haar prachtige literaire eerste zin:”Mijn lichaam was iets dat mijn hoofd ronddroeg, hinderlijk traag overigens, en mijn pen vasthield, een noodzakelijk kwaad.”. Vertrekkende vanuit haar eigen burn-out, noteert ze verdere bespiegelingen over en analyseert ze de dualiteit tussen lichaam en geest. Hofstede ontleedt de moderne westerse tijdsgeest, en hoe deze bijdraagt aan de "roofbouw" die men op het lichaam pleegt, om het een efficiënter werkende machine te maken. Vanuit verschillende invalshoeken wordt burn-out besproken.


bio%2B%25281%2529.jpg

Al meer dan 20 jaar help ik mensen, die vaak in de schijnwerpers staan, veerkrachtig doorheen hun moeilijkheden.

Ik ben klinisch psycholoog, cliëntgericht psychotherapeut en EMDR-therapeut, gespecialiseerd in de behandeling van stress-gerelateerde moeilijkheden en eetstoornissen.

Naast het werken met cliënten, ben ik al geruime tijd supervisor voor psychologen en psychotherapeuten in opleiding. 

Tenslotte ben ik docent en staflid aan de “Opleiding tot Supervisor” aan de Universiteit Antwerpen. Vanaf 2021 ben ik redactielid van het Tijdschrift Persoonsgerichte Experiëntiële Psychotherapie.


In het kader van transparantie

Ik wil je laten weten dat er geaffilieerde links op deze site zijn. Dat betekent dat, als je op een van hen klikt en iets koopt, ik een kleine commissie krijg.. Deze stort ik integraal door naar Belgian Music Fund, dat artiesten financieel steunt. Het kost jou niets extra en ik raad alleen boeken of producten aan die ik zelf de moeite vind. Wil jij ook het Belgian Music Fund steunen? Klik dan hier.

Meer lezen? Klik op de blogposts of de trefwoorden hieronder


Bronvermelding

Ik heb tijd geïnvesteerd om in deze blog onderbouwde informatie te schrijven. Ik zou het dan ook op prijs stellen dat je deze blog als bron vermeldt, of een link erheen toevoegt, wanneer je van de informatie gebruik wil maken in een eigen publicatie.


Vorige
Vorige

4 manieren om stress te verminderen

Volgende
Volgende

Enkele cijfers over stress in de academische wereld