Alle leersupervisies gaan door te Antwerpen.
Individuele leersupervisies duren 1u.
De groepsleersupervisies bestaan uit groepjes van minimaal 3 en maximaal 6 deelnemers en duren 2u30’.
Leersupervisie aanbod
-
Individuele leersupervisie
In een individuele leersupervisie onderzoeken we samen waar je tegenaan loopt in de supervisies die je geeft. We brengen in kaart welke vaardigheden, eigenschappen en tools jíj eventueel nog nodig hebt als supervisor en bespreken de meest aangepaste wijze om deze te ontwikkelen.
Individuele leersupervisies kunnen het hele jaar door ingepland worden. De leersupervisies hebben plaats in de praktijk te Antwerpen of online.
Individuele leersupervisies zijn zowel bedoeld voor aspirant-supervisoren als meer ervaren supervisoren.
Je kan hier een individuele leersupervisie inplannen.
-
Thematische groepsleersupervisie
In de thematische groepsleersupervisie krijg je kennis aangereikt rond onderwerpen waar veel (startende) supervisoren vragen over hebben:
hoe pak ik die allereerste supervisie met een (nieuwe) supervisant aan?
waarop moet ik de focus van de supervisie leggen?
hoe ga ik om met parallelle processen in de supervisie?
hoe evalueer ik mijn supervisant?
…
Deze leersupervisie start met een stukje theorie over het thema van de bijeenkomst. We bespreken hoe het aangereikte materiaal (literatuur en presentatie van de theorie) vertaald kan worden naar jouw klinische praktijk. We bespreken in groep de eventuele moeilijkheden die al bent tegengekomen met betrekking tot het thema. Ter afsluiting ontvang je één of meerdere documenten, verband houdend met het thema, die je kunnen helpen in je supervisiepraktijk. Je krijgt ook een certificaat van deelname, ter aanvulling van je supervisie-portfolio. Een groep bestaat uit maximaal 6 deelnemers en duurt 2u30’.
De thematische groepsleersupervisie staat open voor (aspirant)-supervisoren van alle psychotherapeutische stromingen.
Hieronder vind je meer informatie over de verschillende themagroepen.
-
Groepsleersupervisie: casusbespreking
De groepsleersupervisie is bestemd voor aspirant-supervisoren van VVCEPC en VPEP. Deze vorm van leersupervisie biedt de gelegenheid om met andere startende supervisoren te reflecteren over je supervisie-casusmateriaal. Het werken in groep, onder begeleiding van een ervaren leersupervisor, biedt je de gelegenheid om meerdere perspectieven op je casus te krijgen, om te leren van collega-supervisoren en om je eigen supervisie vaardigheden aan te scherpen. Een groep bestaat uit maximaal 6 deelnemers en duurt 2u30’. Er worden 2 casussen besproken.
Inschrijven kan je hier.
Aanbod Thematische Groepsleersupervisie
-
Contractfase
De eerste indruk bepaalt veel. Dat geldt ook voor een supervisie. In de allereerste supervisie wil je ervoor zorgen dat je de fundamenten legt van een veilig en effectief supervisietraject. Hoe doe je dat? Waar moet je aan denken? Wat dient er aan bod te komen in die eerste sessie?
We starten met wat theorie en vervolgen met praktische oefeningen, zodat je je het materiaal eigen kan maken.
Je verlaat de leersupervisie met een duidelijk beeld van het verloop van een eerste supervisie, enkele documenten die je daarbij van dienst kunnen zijn, en een certificaat van deelname.
De leersupervisie duurt 2u30’ en vindt plaats te Antwerpen.
Inschrijven kan hier.
-
Focus in supervisie
Het is soms moeilijk te kiezen waarop je de focus moet leggen tijdens een supervisie. De supervisievraag van de therapeut is immers niet altijd het meest gericht op wat er écht nodig is. In deze leersupervisie krijg je een kader aangereikt dat je helpt om te beslissen waarop je je aandacht wil richten. Je krijgt voorbeeldvragen van hoe dat aan te pakken.
We starten met wat theorie en vervolgen met praktische oefeningen, zodat je je het materiaal eigen kan maken.
Je verlaat de leersupervisie met een kader om de focus van supervisie te bepalen, enkele documenten die je daarbij van dienst kunnen zijn, en een certificaat van deelname.
De leersupervisie duurt 2u30’ en vindt plaats te Antwerpen.
Inschrijven kan hier.
-
Onderhuidse emoties
Wanneer je supervisant een therapie met een heftige emotionele lading inbrengt, schemeren die emoties door in de supervisie.
Hoe kan je dat herkennen?
Wat moet je ermee?
Hoe kan je dat gebruiken?
Daar kijken we naar tijdens deze leersupervisie. Je krijgt een stuk theorie over overdracht en tegenoverdracht in supervisie, en over parallelle processen.
Na het theoretische luik wordt deze wat complexere, maar essentiële supervisiematerie verduidelijkt aan de hand van casusmateriaal. Er is ook ruimte voor vragen en discussie.
Na deze leersupervisie weet je beter hoe om te gaan met (tegen)overdracht en parallelle processen in supervisie. Je ontvangt een document met voorbeeldvragen om je te helpen die emotionele knopen te ontwarren, evenals een certificaat van deelname.
Inschrijven kan hier.
-
Evaluatie van supervisanten
Zie jij jouw supervisant in het kader van een (psychotherapie)opleiding? Dan wordt het supervisietraject wellicht besloten met een evaluatie. De opleiding verwacht dat jij als supervisor beoordeelt of de supervisant aan de vereiste standaard voldoet.
Naast een stuk theorie, bespreken we je eigen houding tegenover evaluatie. We gaan na welke moeilijkheden jij nog ervaart met betrekking tot evalueren, en hoe daarmee om te gaan. We delen eigen ervaringen met evaluaties. Er is ruimte voor vragen en discussie.
Na deze leersupervisie weet je beter hoe om te gaan met het evaluatieaspect van supervisie. Je ontvangt een document met voorbeelden van evaluatievragen om jou zelf te helpen stil te staan voorafgaand aan de evaluatie van je supervisant, evenals een certificaat van deelname.
Inschrijven kan hier.