Je zou eens met iemand moeten gaan praten…

Wegwijs raken in het land van de hulpverlening

waar vind ik een therapeut?

Ik voel me slecht. Wat nu?

Thomas voelt zich al een tijd niet goed.Hij slaapt slecht, hij heeft moeite om zich te concentreren. Vaak voelt hij zich onrustig, en toch vindt hij het moeilijk om zijn werk aan te pakken. Zijn partner merkt op dat hij meer afwezig lijkt.

Aan een vriend vertrouwt Thomas dat hij “er” geen zin meer in heeft; hij is vooral moe, “het” moe. Het liefst van al zou hij alles achterlaten en ergens onder een deken kruipen.

“Misschien moet je eens met iemand praten,…”

Thomas heeft een afgelijnd probleem

Thomas heeft zelf zicht op de oorzaak van zijn probleem. Hij weet dat hij zich zorgen maakt over een conflict met zijn collega. Hij beschikt niet over de juiste vaardigheden om dat conflict te kunnen hanteren. Afgezien daarvan ervaart Thomas geen ernstige moeilijkheden. Hij wil vooral zijn vaardigheden op vlak van conflicthantering verder ontwikkelen.

Thomas zoekt een behandeling voor een afgelijnd probleem in een specifieke context of hij wil vaardigheden verder ontwikkelen. Een coach kan hem helpen.

Thomas wil weten wat er aan de hand is

Thomas raadpleegt zijn huisarts. Deze denkt aan depressie, maar wil graag meer uitgebreide diagnostiek. Hij verwijst Thomas naar een klinisch psycholoog voor psychodiagnostisch onderzoek.

Thomas wil een diagnose voor zijn klachten. Hij raadpleegt een psycholoog.

Thomas wil een behandeling voor zijn klachten

Thomas weet dat hij al geruime tijd deze klachten heeft. Niet alleen op het werk loopt het moeilijk; ook de relatie met zijn partner zit al een tijd scheef. Hij beleeft nergens nog plezier aan. Bovendien komt Thomas uit een moeilijke gezinssituatie, had hij te maken met pesten op school. Dat heeft sporen nagelaten in zijn leven.

Thomas zoekt een behandeling voor zwaardere klachten die zich op meerdere terreinen manifesteren. Hij start een begeleiding bij een psychotherapeut.

Medicatie kan helpen voor sommige klachten (depressieve klachten, angsten, obsessieve gedachten en gedragingen). De psychotherapeut of de huisarts verwijst dan door naar een psychiater.

Wat is een coach?

Definitie

Een coach is iemand die jou helpt om persoonlijke of zakelijke doelen te bereiken. Een coach zorgt voor inspiratie en ondersteuning tijdens je persoonlijke ontwikkeling.

Doel

Een coach leert je specifieke vaardigheden aan of helpt je doorheen een specifieke situatie. Zo krijg je meer vat op je leven of kan je een situatie beter benaderen. In een coachingtraject wordt gefocust op actie en concrete gedragsveranderingen

Beschermde titel?

Neen.

Dit betekent dat iedereen zich coach kan noemen.

Opleiding

Een coach hoeft geen specifieke opleiding genoten te hebben. Vaak wordt een coaching-opleiding gevolgd aan een privé- instelling.

Wat is een psycholoog?

Definitie

Een psycholoog onderzoekt het gedrag, de gedachten en de emoties van mensen. Zij helpt om gedrag te begrijpen en te veranderen, en baseert zich hiervoor op wetenschappelijke inzichten en methodes. Een psycholoog is op verschillende terreinen werkzaam (klinisch psycholoog, schoolpsycholoog, arbeidspsycholoog, theoretisch onderzoek).

Doel

De psycholoog die in de geestelijke gezondheidszorg werkt is een klinisch psycholoog.

Klinisch psychologen voeren uiteenlopende taken uit: diagnostisch onderzoek,, psycho-educatie, preventie.

Beschermde titel?

Ja. Enkel wie een Master in de Klinische Psychologie heeft mag het beroep uitoefenen. Elk Klinisch Psycholoog moet een visumnummer van de Federale Overheid Volksgezondheid hebben.

Iemand die niet aan de voorwaarden voldoet en toch de titel ‘klinisch psycholoog’ gebruikt, is strafbaar.

Opleiding

Master in de Psychologie. Afstudeerrichting Klinische Psychologie.

 

Wat is een psychotherapeut?

Definitie

Een psychotherapeut is iemand die psychosociale problemen en psychiatrische stoornissen, die de ontwikkeling en het functioneren van de patiënt in hoge mate belemmeren, behandelt.

Doel

Het doel van therapie is om psychische klachten en problemen op te heffen, of zodanig te verminderen dat je er minder last van hebt.

Beschermde titel?

De titel van psychotherapeut is niet wettelijk beschermd. Dit betekent dat iedereen zich momenteel psychotherapeut mag noemen.

De uitoefening van de psychotherapie is sinds 1 september 2016 wel beschermd. Dit betekent dat iemand psychotherapie enkel mag beoefenen indien aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:

  • de therapeut moet beschikken over een diploma van een gezondheidszorgberoep of over een niet-gezondheidszorgberoep van minimaal bachelorniveau

  • de therapeut moet een specifieke opleiding psychotherapie beëindigd hebben.

  • de therapeut moest uiterlijk op 1/09/2018 een bewijs van uitoefening van de psychotherapie voorleggen.

Opleiding

Een therapeut moet een basisdiploma hebben in Klinische Psychologie, Klinische Orthopedagogie of Psychiatrie, aangevuld met een 4-jarige opleiding aan een erkende instelling (K.U.Leuven, Universiteit Antwerpen, R.U.Gent, V.U.B.).

Wat is een psychiater?

Definitie

Een psychiater is een arts die zich na een studie geneeskunde heeft gespecialiseerd in de psychiatrie. De psychiater is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten met medicatie.

Doel

De psychiater stelt een diagnose m.b.t. psychische klachten en behandelt deze, veelal, met aangepaste medicatie.

Beschermde titel?

Ja. De titel ‘psychiater’ is beschermd dus enkel iemand met het diploma van psychiater mag deze titel gebruiken.

Opleiding

Een psychiater is een arts gespecialiseerd in psychiatrie. Zij of hij volgde een Master-na-Master in de specialistische geneeskunde: psychiatrie.

Vorige
Vorige

Help, Ik heb een burn-out!