Sigrid Vandepitte - Coaching & Therapie Antwerpen

View Original

Wat na de intake?

Zo beslis je of je verder gaat met een therapeut

Enkele dagen geleden vond de eerste echte kennismaking met je therapeut plaats. Ofwel live in de praktijk, ofwel online. Nu moet je beslissen. Ga je verder met deze persoon of niet? Hieronder geef ik je een aantal denkpistes die je beslissingsproces kunnen ondersteunen.

Waarom is het belangrijk om na de intake goed te beslissen of je verder wil met de therapeut?

Waarom is het belangrijk om een gedegen keuze te maken? 

Je gaat natuurlijk naar een therapeut om geholpen te worden. Er is al heel wat onderzoek verricht naar de factoren die maken dat een therapie eindigt met een positief resultaat. De werkrelatie die de therapeut tot stand weet te brengen, en de persoon van de therapeut zijn daarin belangrijke factoren. Je wil dus terecht komen bij een therapeut waarvan jij aanvoelt dat die een goede werkrelatie tot stand kan brengen met jou.

In deze grafiek lees je welke factoren relatief het meest bijdragen aan een positief eindresultaat van de therapie. 

Daarnaast is er ook heel wat onderzoek verricht naar de factoren die maken dat een therapeut echt bekwaam is in haar vak. Ook die aspecten zou je best meenemen in je overweging of je je tijd en geld wil investeren in deze specifieke therapeut. Immers, cliënten die naar een effectieve therapeut gaan, gaan 10x sneller vooruit dan cliënten die bij de minst effectieve therapeut terechtkomen. Bovendien, wie bij de minst effectieve therapeut in therapie ging, voelde geen verandering (of voelde zich soms slechter dan voorheen) ook al hadden ze 3x meer sessies achter de rug.

Welke vragen kun je je na de intake stellen?

Werkrelatie

  • Was de therapeut geïnteresseerd in jou?

  • Voelde je een “juiste” afstand? m.a.w. kon je merken dat de therapeut professioneel was, en tegelijkertijd toch betrokken en geïnteresseerd?

  • Indien je emoties toonde in het gesprek: hoe reageerde de therapeut? Voelde je je begrepen? Was de therapeut juist afgestemd op jouw emoties?

  • Indien je heftige emoties ervaarde, kon de therapeut je hierin ondersteunen en terugleiden tot een draaglijk en beheersbaar niveau van emotionaliteit?

Kennis

  • Heeft de therapeut toegelicht of ze de juiste achtergrond heeft om jouw probleem te behandelen? indien niet, gaat ze dan supervisie of intervisie zoeken rond jouw thema’s?

  • Heeft de therapeut je een bevredigend antwoord gegeven op je vragen? 

  • Hoe zit het met haar aanpak : ligt haar manier van werken jou, of niet?Sommige mensen hebben bijvoorbeeld graag dat er gewerkt wordt met veel huiswerkopdrachten; andere cliënten gruwen ervan. Wil je therapeut zich aanpassen aan jouw voorkeuren of niet?

Expertise

Bedenk dat je therapeut zeker niet per se een expert moet zijn omtrent jouw thematiek. Voor heel wat problematieken kan je goed geholpen worden door een therapeut met een all-round opleiding. In sommige gevallen is het echter wel aangewezen dat de therapeut bereid is om bij te leren en ondersteuning te zoeken indien zij geen expert is inzake jouw moeilijkheden. Ik denk bijvoorbeeld aan verslavingsproblematiek, eetstoornissen, partnergeweld, psychose. Een goede therapeut verwijst de cliënt verder door, indien ze de thematiek niet beheerst of indien de thematiek beter in een team kan behandeld worden

Supervisie en intervisie

Ik vind het ook belangrijk dat je nagaat of de therapeut een supervisor of een intervisiegroep heeft. Deze extra paar ogen zorgen mee voor kwaliteitscontrole, kunnen extra expertise aanreiken, dienen als klankbord, zorgen ervoor dat de therapeut zich ondersteund voelt en dus minder risico loopt om uitgeblust te geraken

Permanente vorming

  • Hoe zorgt de therapeut voor permanente vorming?

Het vakgebied staat niet stil. Draagt je therapeut er zorg voor dat ze voldoende op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen op haar terrein? Een van de indicaties daarvan is dat je therapeut lid is van een beroepsvereniging. Deze geven allemaal een wetenschappelijk tijdschrift uit en organiseren studiedagen rond actuele thema’s. Een therapeut die geen lid is van een beroepsvereniging heeft hier moeilijker toegang toe. Maar misschien lost jouw therapeut dit op een andere manier op. 

Kader van psychotherapie

Kon je merken dat de therapeut zich aan structuur en een stevig kader hield? m.a.w.startte de afspraak op tijd; wist je hoelang de intake zou duren?; eindigden jullie ongeveer binnen die tijd? werd  je geïnformeerd over de verdere gang van zaken? 

Een duidelijk kader met heldere, goed gecommuniceerde afspraken is belangrijk voor structuur en veiligheid. Kan alles medegedeeld worden in die eerste intake? Nee. Maar je moet wel kunnen merken dat de therapeut het werk ernstig neemt en bereid is om op jouw vragen een antwoord te geven.

Slordig omgaan met tijd, afspraak, vertrouwelijkheid van gegevens, ... kunnen signalen zijn voor een te nonchalante therapeut. 

Anderzijds, bedenk dat een therapeut ook een mens is en ook wel eens een mindere dag kan hebben of een misser kan begaan. Aarzel je, dan kan je misschien de therapeut het voordeel van de twijfel gunnen en kijken of datgene wat je storend vond, of miste, nadien rechtgetrokken werd. 

Feedback in therapie

Je moet echt niet in therapie gaan bij de eerste de beste therapeut die plaats heeft. Therapie is een behoorlijke investering, zowel in tijd als financieel. Bedenk dat tussen de 5 en 10% van de cliënten zich slechter voelen na de behandeling, en dat 35-40% geen enkele vooruitgang voelen (in totaal gaat dus bijna 50% van de cliënten tevergeefs naar de therapeut!!). 

Echter, indien de therapeut standaard na elke sessie feedback opvraagt over de kwaliteit van de samenwerking en de evolutie van de klachten bijhoudt, dan stijgen de resultaten van de behandeling significant. 

Zelf werk ik daarom met Q-it Online, een platform waarmee ik de kwaliteit van de behandeling na elke sessie kan monitoren. Zo weet ik wat er werkt, wat er niet werkt, en waarom het werkt bij jou.

Oefening

Misschien kan onderstaande oefening je nog wat verder helpen om een beslissing te nemen, indien er na het beantwoorden van de bovenstaande vragen toch nog “iets” wringt of niet helemaal duidelijk aanvoelt.

Ga zitten op een rustige plek. kom tot rust. Roep nu de herinnering op aan het gesprek met je therapeut.

Richt eerst je aandacht op de setting. Welk gevoel gaf de setting je?

Denk nu terug aan de stem van de therapeut. Welk gevoel kreeg je bij haar stem? En als je er nu aan terugdenkt, wat voel je er nu dan bij?

Denk terug aan de houding van de therapeut op: beantwoord dezelfde vragen als hierboven.

Als je terugdenkt aan de gelaatsuitdrukkingen van de therapeut, welk gevoel blijft daaromtrent hangen?

 

Welk gevoel had je vlak voor het gesprek; welk gevoel ervaarde je direct na het gesprek? welk gevoel roept het gesprek enige dagen later op?



Beslissing

Als je al deze concrete en gevoelsmatige informatie bijeen legt, heb je dan voldoende gegevens om te beslissen of je na de intake verder wil met je therapeut? 

Aarzel niet om nog eens contact te nemen met je therapeut, indien er toch nog iets essentieels onduidelijk zou zijn. 

Bedenk echter dat je, eens je de therapie gestart bent, nog steeds je vragen kan stellen aan je therapeut. Je hoeft na de intake niet alles te weten; sommige dingen zal je ook echt eerst zelf moeten ervaren. 

In therapie

En indien je voldoende zeker bent dat je met de door jou gekozen therapeut aan de slag kan, dan wens ik je een deugddoende therapie toe.


Heb je het moeilijk?

Zoek je een gespecialiseerde aanpak die volledig aangepast is aan jouw specifieke situatie?

Plan dan nu een gratis verkennend gesprek in.



Bronvermelding

Ik heb tijd geïnvesteerd om in deze blog onderbouwde informatie te schrijven. Ik zou het dan ook op prijs stellen dat je deze blog als bron vermeldt, of een link erheen toevoegt, wanneer je van de informatie gebruik wil maken in een eigen publicatie.


See this gallery in the original post